BrainTV / rcv: 10.95 - 11.7 GHz, Snd: 5.8 GHz


 

(2008)

An installation crossed with a performance with EEG waves: its reception from the space, translation into sound, electric stimulation on performers body/skin, reading for brainwaves, transformation to audio/visual material, and finaly sending this back into space - to the same point sending this back into space - to the same point of initial reception.


Skozi paradigmo neodvisnosti uma od fizičnega telesa, me zanima človekova integriteta, njeno dojemanje, ter krajevno-časovna preobrazba percepcije prostora: telesa, uma in čustev. S prostorsko - časovno preobrazbo spremenimo običajno zaznavo ter skozi raziskovanje omejitev telesa in uma, redefiniramo vzpostavljanje povezav z realnostjo. S tem se odpre prostorsko-časovna opna - prehod med realnim/ čutno-senzornim in imaginarnim/nematerialnim svetom čustev. Skozi mapiranje čustev in občutij, se v čutni izkušnji vzpostavi vzporedna identiteta, hkrati se zgodi zvočno-vizualni prikaz tega virtualnega doživetja. Ta prikazuje prenos čustvenega doživetja taktilne izkušnje v realnem času, kar manifestira transformacijo telesa in uma iz sprejemnika čutov, v oddajnik občutkov.

 Elektromagnetna valovanja se iz frekvenčnega spektra 10.95 – 11.7 GHz v vesolju preko radijskega sprejemnika prevajajo v signal električne napetosti z močjo 5V, ki jo performerka občuti skozi elektrode, pritrjene na njenem telesu. Performerka ima na glavi posebne elektrode, ki preko aplikacije BCI (Brain Computer Interface/WaveRider) vzpostavljajo neposredno povezavo med možgani in drugim računalniškim vmesnikom, ki vzporedno mapira performerkina možganska valovanja v trenutku čutnega odziva. Ta vmesnik prevaja valovanja možganskih aktivnosti v obliko, razumljivo računalniku, skozi katerega je vzpostavljeno grafično okolje, ki ga obiskovalci vidijo na videoprojekciji. Hkrati se frekvenca možganskega valovanja performerke ojača do višine frekvence, ki je slišna in hkrati (ob)čutna obiskovalcem. Celoten zapis svoje čutne reakcije performerka preko BCI vmesnika posreduje PureData patch vmesniku, ki informacijo preko oddajnika pošlje nazaj na frekvenco oddajanja v vesolje. Performans je zasnovan kot predstavitev poteka procesa v realnem času.


 
 

Author: Maja Smrekar 

Production: Kapelica Gallery

In collaboration with: Laboratory for Radiation and Optics, Faculty of Electrical Engineering / University of Ljubljana

Type: Thelematic Presence Installation

Supported by: The Ministry of Culture of the Republic of Slovenia, The Ljubljana City Council - Cultural Department

Premiered: Kapelica Gallery, Ljubljana, Slovenia